Så kan du öka din läshastighet
6 handfasta tips på hur du kan öka din läshastighet inför Högskoleprovet.
6 handfasta tips på hur du kan öka din läshastighet inför Högskoleprovet.
För att lyckas på högskoleprovet är det viktigt att kunna läsa och förstå texter snabbt. Framförallt är detta viktigt i LÄS-delen. Personer som inte har tränat upp sin läshastighet brukar kunna läsa ungefär 250 ord per minut. Det är vanligt att tro att snabbläsning automatiskt leder till minskad textförståelse, vilket kan förklara varför så få bryr sig om att öva upp sin läshastighet. Men så behöver nödvändigtvis inte vara fallet. Nedan har jag samlat 6 tips på tekniker för ökad läshastighet utan att behöva tumma på textförståelsen. Om du övar på dessa och lär dig att snabbare ta till dig texter, kommer du inte bara ha chans att lyckas bättre på högskoleprovet utan även på högskoleutbildningar som ofta kräver en gedigen mängd läsning.
Men först, för att övertyga dig om att det går att läsa snabbare utan att minska förståelsen har jag här skrivit med så kallad bionisk font som är designad för att underlätta läsning. Detta innebär att läsaren fokuserar på de fetmarkerade bokstäverna och låter hjärnan göra färdigt orden. Jämför nu med hur lång tid det tar att läsa samma text nedan.
För att övertyga dig om att det går att läsa snabbare utan att minska förståelsen har jag här skrivit med så kallad bionisk font som är designad för att underlätta läsning. Detta innebär att läsaren fokuserar på de fetmarkerade bokstäverna och låter hjärnan göra färdigt orden.
Dessvärre kan man inte använda bionisk font på högskoleprovet, men förhoppningsvis är du nu övertygad om att det går att öka läshastigheten utan att mista textförståelse, och därför motiverad att ta dig an tipsen nedan:
1. Ljuda inte
2. Läs flera ord samtidigt
3. Öka ditt ordförråd
4. Undvik att behöva läsa om
5. Skumma
6. Öva
Att ljuda är när man läser en text och säger orden i sitt huvud. När du först lärde dig att läsa fick du säkert lära dig att göra det genom att stava och läsa högt. På grund av detta läser många fortsatt högt, fast i huvudet. Det vill säga att man håller en inre monolog där man läser upp varje ord för sig själv. Det är inget fel i sig men det är inte nödvändigt för att förstå text. Ta till exempel en STOP-skylt, du läser antagligen inte upp ordet i ditt huvud utan förstår automatiskt dess innebörd. Problemet med att läsa upp varje ord i huvudet är att ens läshastighet då begränsas av ens talhastighet, vilken brukar ligga på runt 250 ord per minut. Dina ögon och din hjärna kan dock processa information betydligt snabbare än vad du kan formulera ord, såväl i tal som i huvudet. Denna potential kan först låsas upp när man slutar ljuda. Testa att läsa en text där du först ljudar och sedan utan att ljuda för att märka skillnaden. Öva sedan på att läsa utan att ljuda, det brukar gå lättare om man samtidigt följer nästa tips nedan.
Du kan komma igång nu med plugget på app.hpappen.se
Vi är tränade att läsa ett ord i taget och att inte missa en enda stavelse, trots att det är möjligt att förstå flera ord samtidigt. Detta går enkelt att testa genom att titta på ett ord och se om du även kan tyda vad orden innan och efter är alltmedan du håller blicken fixerad. Öva på en lättförståelig text genom att ta in tre ord i taget och se om du fortfarande förstår lika mycket om texten. Likt de flesta tips, kräver detta lite träning, men i slutändan kommer du kunna flytta ögonen mellan bitar av 3 till 5 ord text och ta in dessa samtidigt utan att det minskar textförståelsen. Genom att läsa flera ord samtidigt minskar du även ner på ljudandet.
Nyttan av ett stort ordförråd är kanske främst förknippat med ORD och MEK, men faktum är att det även är till stor nytta i LÄS. Tänk själv, du läser en text i LÄS när du plötsligt stöter på ett ord som du inte känner till. Hoppar du över det? Försöker du klura ut dess betydelse med hjälp av kontexten? Oavsett vad du göra, tappar du tid och textförståelse. Genom att förbättra din vokabulär kan du därför öka din läshastighet såväl som textförståelse, och därmed din chans att få bra resultat i LÄS.
När man läser längre texter händer det ofta att man tappar fokus men fortsätter läsa utan att förstå texten. Studier har visat att genomsnittspersonen spenderar knappt en tredjedel av sin lästid på att läsa om bitar där man varit ofokuserad. Uppenbarligen leder omläsning till att man tappar tid. Förutom koncentrationsbrist kan man behöva läsa om när man tappat bort var man var i texten. Då kan det hjälpa att följa sin framfart i texten med ett finger eller en penna. Det vanligaste är emellertid brist på fokus, då gäller det att vara noga med att hålla upp koncentrationen, vilket man kan träna på genom att koncentrerat läsa textavsnitt som är lika långa som i LÄS. Om det ändå händer att du tappar fokus är det viktigt att vara uppmärksam på när det sker så att du inte behöver hoppa tillbaka lika långt i texten. I LÄS-delen kan det ibland vara bättre att läsa vidare trots att man inte tog in en del av texten. Detta gäller för delar av texten som är oväsentliga för att besvara frågorna. Därför kan det vara bra att snabbt ögna igenom frågorna innan man noga läser texten, så att man tillåter sig att hoppa över svårförstådda delar som inte spelar någon roll.
Bara om du snabbt vill titta igenom texten innan du läser frågorna, för att sedan läsa texten mer noggrant, kan det vara aktuellt att skumma igenom texten. Detta betyder att du snabbt ögnar igenom texten och endast läser det du tror är viktigast för att få en generell förståelse. Till exempel kan du läsa första och sista meningen i varje stycke, eller nyckelord såsom namn och citat. När du därefter har läst igenom frågorna kan det vid en noggrann genomläsning av texten vara lättare att hitta de mest relevanta bitarna.
Likt alla färdigheter måste man öva för att bli bättre. Det kan ta tid, men ju mer du övar, desto naturligare kommer det kännas att snabbt ta sig igenom texter. När du testar och övar med de olika teknikerna ovan kan du börja med lättare texter än de som finns i LÄS-delen av högskoleprovet. Till exempel nyhetsartiklar eller skönlitteraturer, såsom deckare, passar bra. Kom ihåg att du inte behöver behärska alla tekniker, utan så länge du kan använda någon av dem kommer du kunna öka din läsförmåga och dina möjligheter att få bra resultat på Högskoleprovet.
----
När du har finslipat läshastigheten är det en god idé att öva på gamla provuppgifter.
Detta kan du komma igång med gratis här: app.hpappen.se
Gå gärna med i vår Discord. Där kan du chatta med oss och ställa frågor om uppgifter du kämpar med, så skall vi försöka svara.
Lycka till!
// William från HP-appen