Allt om Högskoleprovet
Här är de praktiska sakerna som är bra att hålla koll på inför provet!
Här är de praktiska sakerna som är bra att hålla koll på inför provet!
Provet består av två delar – en kvantitativ och en verbal del. Varje del består av fyra provdelar, vilket totalt blir åtta provdelar.
Verbal del: - Ordförståelse (ORD)- Läsförståelse (LÄS)- Engelska (ELF)- Meningskomplettering (MEK)
Kvantitativ del: - Diagram, tabeller och kartor (DTK)- Matematiska problem (XYZ)- Kvantitativa resonemang (NOG)- Kvantitativa jämförelser (KVA).
Provet ger max 2,0 poäng. Poängen beräknas på ett snitt på varje del (verbalt och kvantitativt). Till exempel ger ett resultat på verbal del på 1.5 och kvantitativt 1.6 ett slutresultat på (1.5+1.6)/2= 1.55 poäng.
Provet pågår under en hel dag, från morgon till eftermiddag. Varje provdel har en bestämd tid, 55 minuter. För dyslektiker finns det möjlighet att ansöka om förlängd provtid om 80 minuter.
Du anmäler dig till provet via UHR:s webbplats: https://www.studera.nu/hogskoleprov/Anmalan-till-hogskoleprovet/Anmalan-till-hogskoleprovet/
En avgift på 550:- behöver betalas vid anmälan.
1. Öva under realistiska förhållanden: När du övar inför högskoleprovet, försök att efterlikna provförhållandena så mycket som möjligt. Sätt en timer, se till att du sitter i en tyst miljö och undvik distraktioner.
2. Tidshantering: Eftersom tiden är begränsad för varje del av högskoleprovet, är det viktigt att du övar på att hantera din tid effektivt. Om en fråga verkar för svår eller tar för lång tid, gå vidare och återvänd till den om du har tid över på slutet.
3. Gissa om du är osäker: I högskoleprovet förlorar du inte poäng för felaktiga svar. Så om du är osäker, gissa! Lämna inte några frågor obesvarade.
4. Förbered dig mentalt: Förutom att förbereda dig akademiskt, kom ihåg att förbereda dig mentalt. Få en god natts sömn innan provdagen, ät en näringsrik frukost och ta med snacks och vatten för pauserna.
5. Håll koll på anvisningar: Se till att du noga läser och förstår anvisningarna för varje provpass. Varje sekund räknas, men det är viktigt att du förstår uppgiften innan du börjar.
6. Ta med rätt material: Oftast behöver du ta med ett godkänt foto-ID, bekräftelse på din anmälan, flera blyertspennor och suddgummi. Kolla instruktionerna i förväg för att vara säker på vad du behöver ha med dig.
7. Förbered dig för alla väderförhållanden: Om du måste resa en bit till provlokalen, var förberedd på alla möjliga väderförhållanden. Lämna hemmet tidigt för att undvika oväntade förseningar.
8. Få perspektiv: Även om högskoleprovet är en möjlighet att förbättra dina chanser att komma in på den utbildning du önskar, kommer ett enskilt provresultat inte att definiera din framtid. Om det inte går som du hoppades, finns det alltid andra vägar och möjligheter.
Pluggsugen? Skapa ett gratis konto och kom igång med plugget på app.hpappen.se
1. Plats och tidpunkt: Kontrollera din kallelse noga så att du vet exakt var och när ditt prov kommer att hållas. Planera din rutt i förväg och se till att du vet hur du tar dig dit, oavsett om det är med bil, buss, tåg eller till fots.
2. Kom i god tid: Sikta på att vara vid provlokalen minst 30 minuter innan provet börjar. Det ger dig tid att hitta rätt sal, ta en toalettpaus och lugna eventuell nervositet.
3. Klädsel: Lokalerna kan variera i temperatur. Klä dig i lager som är lätta att ta av och på, så att du kan anpassa dig efter rumstemperaturen.
4. Mat och dryck: Ta med mellanmål och vatten. Det kan vara långa dagar och du kommer att behöva energi. Kom dock ihåg att inte dricka för mycket vätska precis innan ett provpass, så att du inte behöver gå på toaletten mitt under provtiden.
5. Huvudvärkstabletter: Om du är benägen att få huvudvärk eller migrän under stress, kan det vara en bra idé att ha något smärtstillande med sig, bara i fall.
6. Utrustning: Utöver blyertspennor och suddgummi, ta med ett ur (ej digitalt) så att du kan hålla koll på tiden. Elektronik som mobiltelefoner är förbjudna under provtillfället.
7. Ta det lugnt kvällen innan: Istället för att krampläsa eller stressa över provet, försök att varva ner kvällen innan. Se en film, läs en bok eller gör något annat som får dig att koppla av. En utvilad hjärna presterar bättre än en överarbetad.
Hoppas att denna praktiska information är användbar för dig. Allt gott och lycka till med provet!
Lycka till med dina förberedelser!